MELYIK FILM EZ? (6) – videó kvíz

Zorro, azaz Róka úr kalandjai

Zorro, eredetileg señor Zorro (azaz Róka úr, spanyolul) kitalált személy, Johnston McCulley író fantáziájában született 1919-ben, aki folytatásos regényekben írta meg Róka úr történeteit egy magazinban. Ki gondolná, hogy némi magyar vonatkozás is van a történetben, hisz, McCulley számára Zorro alakjának megalkotásánál fontos mintául szolgált Orczy Emma (magyar származású angol írónő) Vörös Pimpernel-je.

A regények a gazdag ifjú Don Diego de la Vegának kalandjait beszélték el, aki a titokzatos Zorro álarca mögé rejtőzve vívja egyszemélyes harcát Alta California vaskezű kormányzója és a spanyol uralom ellen. Nappal az elkényeztetett és meglehetősen gyáva Don Diego volt, éjjel fekete ruhában, álarcban, rettenthetetlen hősként harcolt a hatalom kegyetlenkedései ellen. Kettős személyiségéről környezete, sőt közvetlen családtagjai sem tudtak. Éjszakánként tűnt fel, pirkadatkor már nyomát sem találták.

Egy suhintás az acélpengével, egy nagy Z betű egy falon, egy bútoron vagy az áldozat homlokán, ebből már mindenki tudta, hogy Zorro járt itt. Zorro oltalmazta a gyengéket és kiszolgáltatottakat, és bosszút állt az elszenvedett igazságtalanságokért, visszaadta az elnyomott kaliforniaiaknak szabadságukat.

A folytatásos regénynek átütő sikere volt. Az első filmváltozat már 1920-ban elkészült Douglas Fairbanks főszereplésével, ezzel Zorro elindult a világhír felé. Az azóta eltelt időben igen sok feldolgozás készült a történet alapján. Az egyik legismertebb Guy Williams 1957 és 1961 között készült televíziós sorozata, a Walt Disney-sorozatban. Ezzel a sorozattal vált valóban világhírűvé és legendássá a hős, ekkoriban tetőzött Zorro népszerűsége.

De nem ezt látjuk ám itt, hanem egy sokkal későbbi feldolgozást, amelyben olyan hírességek szerepeltek, mint Antonio Banderas, Anthony Hopkins és Catherine Zeta-Jones. De vajon megvan-e, hogy mi a pontos címe ennek a filmnek?

Írd be a helyes választ az üres helyre!

  •  
  •